döntés

Van egy receptem:
Végy három könyvtárost, az ország különböző pontjairól, különböző könyvtártípusokból. Dobj fel egy tetszőleges szakmai kérdést (vagy csak kérdezd meg, nálatok mi a helyzet) és figyelj. Perceken belül garantált a problémaáradat. Egymás szavába vágva ömlik a szó a egyébként csendes, nyugodt és kimért kolléganőkből és kollégákból.
Én azért kölönleges helyzetben vagyok, mert már nem könyvtárosként dolgozom, azért úgy érzem, nem szakadtam el a hivatásomtól.  Ilyenkor látom, hogy mennyire nem. Eszembe jut amikor még könyvtáros voltam és ugyanazokat a problémákat látom, csak más szituációban és más környezetben.
A Probléma oka legtöbbször a tehetetlenség vagy a döntésképtelenség. Ahelyett hogy azt mondanánk, csináljuk ezt vagy azt, így vagy úgy, előjönnek a személyes sérelmek és legfeljebb gorombaságokat vágunk egymás fejéhez.
Mert azok, akiknek lehetősége lenne dönteni bizonyos kérdésekben, legtöbbször a maguk feje után mennek, még ha meg is kérdezik azokat, akik nap mint nap egy adott területen dolgoznak. Nem tudnak, nem akarnak vagy nem mernek dönteni. Ha tudnának és akarnak is, akkor nem mernek konfrontálódni. Miért? Mert alapvetően a hivatásunkból és a természetünkből adódik, hogy szeretnénk megfelelni minden igénynek, elvárásnak. Tudhatnánk már, hogy ez soha nem lehetséges. Egyszer ezt gondolják, máskor azt. Pedig a döntések nem öt percre szólnak, és ha elindultunk egy úton, azon végig is kell menni, különben értelmetlen lesz minden amit teszünk, ráadásul a szavahihetőségünk és a megbízhatóságunk is oda.
Tisztelt könyvtáros kollégák! Ha magunkban nem bízunk és képtelenek vagyunk érdekeinket érvényesíteni könyvtáron belül, hogyan tudnánk érvényesíteni azt szélesebb körben? Érdemes lenne ezen elgondolkodni.

About these ads

2 hozzászólás to “döntés”

 1. bloggerina1 Says:

  Érdekérvényesítés könyvtáron belül? Na szép. Vagy inkább: szép is lenne. Elindulhatsz egy úton, két lehetőség van: 1. belefásulsz, 2. kitartasz, így vagy kirúgnak vagy idegösszeomlást kapsz. Választhatsz. Nem egyedi probléma a tied: bekerülsz fiatalon és lelkesen egy könyvtárba. Még meg sem száradt a tinta a friss ropogós diplomádon. Közhelyek. Jó esetben a főnököd elvárja, hogy ötletelj. Ha rossz ötleteid vannak a főnök megnyugszik. Ha jók, akkor lehülyéznek, megaláznak, amíg Te magad nem kezded totál hülyének érezni magad-nehogymár jobb legyél mint a főnök. Sajnos nem lehet egyszerre megfelelni a főnököd igényeinek és az olvasók elvárásainak. Ha ideges vagy, bármennyire nem lenne szabad az olvasókon csapódik. Legalábbis én ezt tapasztalom.
  Felelősséget meg egyáltalán nem hajlandók vállani a kollégák, főleg egy rossz hangulatú könyvtárban. Minek?
  Ha van egy jó könyvtár és van egy jó vezető, ha a könyvtáron belül megfelelően működik a kommunikációs csatorna, alapvetően nincs gond. Innentől nyitva áll az ajtó más könyvtárak számára, akár input, akár output. Problémák még így is lehetnek, de legalább a “tettvágy” megmarad. Sajnos a fejétől bűzlik a hal. Ebben benne van a már említett vezetői féltékenység, másrészt a feszültség amivel a könyvtárvezetők többségének is meg kell küzdeni. Miből veszünk könyvet? Kit küldjek el? Azt hiszem nagyon röviden ez az érem egyik oldala.
  A másik, a hatékonyságot gátló tényező: minden tiszteletem az idős kollégáké, de ha valaki készségszinten nem tudja kezelni a számítógépet és a könyvtárban integrált rendszer működik, már elnézést, de nem illene 70 év körül átadni a helyeket a fiatalabb kollégáknak? Lehet, hogy valamelyest oldódna a légkör. Kihalásos alapon működünk, a technika pedig megelőzött minket. Persze hogy egymásnak esünk. Vagy csak csendben dohogunk magunkban.
  aki meg hajlandó megbeszélni a problémákat az a változásra is nyitott. Ezzel az ördögi kör bezárult.

 2. Vass Csaba Says:

  Természetesen tudom, hogy nem egyedi a probléma. Ha az lenne, nem is írtam volna róla :) Köszönöm a kiegészítéseket!


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 777 követőhöz

%d blogger ezt szereti: